Jóga négy keréken

Jóga négy keréken

Jóga négy keréken

Bár mi, nők, rendkívül higgadt, türelmes és óvatos sofőrök hírében állunk, ugye előfordult már veled, hogy vezetés közben annyira elvesztetted a béketűrésed, hogy ha csak felhúzott ablak mellett, de kiabálni kezdtél autóstársaddal? Vagy legszívesebben sikítoztál volna, mert a kétszer nagyobb terepjáró egy huszárvágással beállt előtted az egyetlen szabad parkolóhelyre, pedig már amúgy is késésben voltál? Ha a válasz igen, akkor se ess kétségbe, van néhány jógás trükköm, amivel ezen kellemetlenségek számát csökkentheted a jövőben. 

Én úgy gondolom, ha sikerül életünk több területére is becsempészni valamennyit a jóga szellemiségéből, könnyebben birkózunk meg a napi gondokkal, apró bosszúságokkal is. A nagyvárosi autósközlekedés kiapadhatatlan forrása a stressznek, itt méginkább szükségünk van ennek kezelésére, a higgadtság megőrzésére és a tolerancia gyakorlására. Lássuk, mivel is tudjuk mindezt megtámogatni.

 

driving4

 

Próbáld ki a légzéskiegyenlítést

Figyeld meg a légzésed vezetés közben – és tapasztalni fogod, hogy egyáltalán nem olyan nyugodt, mint gondoltad. A légzés az elme állapotának tükre, ha stresszes vagy, a légzésed is gyors, felületes, kapkodó lesz. Próbáld meg úgy beállítani, hogy ugyanolyan ütemre lélegzel ki és be (pl. számolj kilégzésre 4-ig, belégzés re ugyanúgy 4-ig) és meg fogsz lepődni, milyen hatásos a légzéskiegyenlítés a koncentrálásban vezetés közben is. 

Légy türelmes

A légzés elmélyítése tényleg segít, de emellett megpróbálhatsz kitalálni sztorikat a nem túl udvarias közlekedőkről: az a minibuszos ott azért előz olyan agresszívan, mert biztos a kórházba rohan a feleségéhez. A hölgy a piros kisautóban pedig azért olyan türelmetlen és rázza az öklét, mert épp most veszett össze az anyukájával telefonon. Ha ez a technika sem segít, szerezz be hangoskönyvet, és ha úgy érzed, nem tereli a figyelmed a közlekedésről, hallgasd azt vezetés közben, hátha. 

Maradj tudatos

Amennyire tudatos tudsz lenni a jógagyakorlásodban, ültesd át ezt a forgalomba is! Gondold át, tényleg olyan fontos, hogy hamarabb sorolj be a kanyarodósávba? Számítani fog az az egy perc, amennyivel korábban érsz a következő lámpához (és ott úgy is elvesztegeted azt)? Hagyd figyelmen kívül ezeket a kis bosszúságokat. Fókuszálj a légzésedre, vagy a gondolataidat tereld valami olyasmire, ami igazán fontos, és jobban számít, mint a nyomulós kis sportautós csajszi, aki már be is sorolt előtted.

driving3

Legyen önkontrollod

Része vagy a környezetednek, de a világ nemcsak körülötted forog!  A jóga a gyakorlásról, és ennek irányításáról is szól, átélve ezáltal azt a szabadságot, amelyben teljesen el tudunk merülni. Tartsd indulataid is kontroll alatt, gyakorold a flow-t vezetés közben is! 

Légy tekintettel másokra 

De most tényleg. Úgy érzed, gyakorolnod kell? Egyszer próbáld ki, hogy csak úgy, merő kedvtelésből beengedsz valakit pl. egy plázában a bejárathoz közelebbi parkolóhelyre. Autón kívül pedig nyisd ki az ajtót valakinek, vedd fel a szemkontaktust és köszönj rá kedvesen egy vadidegenre.

Végezz egy gerinccsavarást ülésben

Ha éppen tolatsz, vagy sávot váltasz, a tükrök használata mellett azért hátra is kell fordulnod, hogy láss, ez remek alkalom arra, hogy felfrissítsd a tested egy jóleső csavarással. Mielőtt hátrafordulnál, nyújtsd meg ülésben a gerinced, és úgy csavarodj el hátra. A következő piros lámpánál, vagy megállás után  ismételd meg a másik oldalra, nehogy féloldalas legyél. A csavarások hatásairól, a helyes kivitelezésről írtam már itt, nem árthat átismételni. Emlékszel? Stresszoldó hatása is van!

 

Vannak saját technikáid a vezetés közbeni stressz leküzdéséhez? Oszd meg velem kommentben!

 

A bejegyzés megírásához innen és innen szereztem inspirációt. Képek innen és innen

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

facebook.com/jogapopblog

 

 

 

Facebook Comments Box