Csak egy ászana a jobb alvásért

Csak egy ászana a jobb alvásért

Csak egy ászana a jobb alvásért

Szeretnél még kipihentebben ébredni, jobban aludni? Kezdj el jógázni! Egy, az álmatlansággal foglalkozó tudományos kutatás is igazolja, hogy azok az emberek, akik 8 héten keresztül gyakorolták a jógát, jobban és hosszabb ideig tudtak aludni, mint nemjógázó társaik. Ám ha túl elfoglalt vagy a napi jógagyakorláshoz, akkor is van remény: csupán egy ászana segítségével javíthatsz az alvásminőségeden. Ez pedig nem más, mint a félgyertya falnak támasztott lábakkal (szanszkrit nevén viparita karani).

Maga a gyakorlat  tulajdonképpen egy segédeszközzel (vagyis a fallal) végzett fordított testhelyzet, és bár a jógaórákon általában a gyakorlás után, a foglalkozás vége felé kerül rá sor, önmagában is megállja a helyét, ha a test “lenyugtatásáról” van szó. Ha már a fizikai testet el tudod lazítani, akkor az elme lecsendesítése is könnyebb lesz, megalapozva ezzel a pihentető alvást. Próbáld ki ezt az ászanát, mielőtt aludni mennél, vagy ha későn fekszel le (az éjszaka közepén sokszor nehezebb elaludni).  Kezdők is bátran gyakorolhatják!

Hogyan vedd fel a pózt?

Ülj a falhoz úgy, hogy a jobb oldalad nézzen a fal felé. Kilégzésre óvatosan lendítsd a lábakat fel a falhoz, miközben a vállakat és a fejedet könnyen a talajra engeded, ez kis gyakorlást igényel majd kezdetben. Az ülőcsontoknak nem kell feltétlenül a falhoz érniük, attól függ persze, mennyire lazák a combhajlítóid. Figyeld meg, hogyan a legkényelmesebb, próbáld megtalálni a legoldottabb pozíciót ebben a helyzetben! Most nem a combhajlítók nyújtása a legfontosabb, szóval ha sok a feszültség a combod hátsó részében, kicsit távolodj el a faltól, de a derekat tartsd a talajon. Törölközőből készíts kis hengert, és tedd be a fejed alá, ha a talaj túl lapos a nyakadnak. Távolítsd a lapockákat a gerinctől,és nyújtózz ki oldalra a karokkal, tenyérrel felfelé.

Tartsd együtt a lábakat függőlegesen, ha nehéznek találod, használj jógahevedert (vagy egy sállal is kiválthatod, amivel a térded köré tekerve meg tudod tartani a lábakat). Lassan csukd le a szemed, és tartsd lazán az arcizmokat, majd csak figyeld meg az egész tested. Ha bárhol feszültséget érzel, próbáld kilazítani, ellazítani magad.

Fokozd az élményt légzés kiegyenlítéssel

Elmélyítheted az ászana hatásait egy egyszerű légzőgyakorlattal, a légzés kiegyenlítéssel (száma vrtti). Helyezd az egyik kezed a hasadra, a másikat pedig a szíved fölé, és vezesd a figyelmed a légzésed természetes ritmusára.

Ha ez már komfortos, kezdj el lassan, mélyen lélegezni, anélkül, hogy erőltetnéd, számolj kilégzésre 4-ig, belégzésre ugyanúgy 4-ig. Ha ez már kényelmes, növelheted a számolást, ameddig jólesik. A légzéskiegyenlítés egyensúlyt teremt a tudat áramlásában, és segít az elcsendesedésben. Maradj a pózban 5-20 percig, az utolsó néhány percben térj vissza a normál légzésedhez, tudatosítsd a nyugalmat, amit megéltél a gyakorlatban. Amikor felkészültél a kijövetelre, hajlítsd a térdeket, és gördülj ki az egyik oldaladra. A karok segítségével ülj fel, mozogj lassan, de tudatosan.

kép: freepik.com

Hatások, ellenjavallatok

A segédeszközös pózok segítenek a testnek és elmének a stresszoldásban is. Amikor a lábak magasan, a falhoz támasztva pihennek, a gravitáció támogatja a vér- és nyirokkeringést is.  Bár ez az ászana a legtöbb ember számára biztonságosan gyakorolható, de a kismamák, vagy azok, akik magas vérnyomással, zöldhályoggal vagy komolyabb gerinc- illetve nyaki problémákkal küzdenek, a gyakorlat kipróbálása előtt mindenképp konzultáljanak a kezelőorvosukkal!

Forrás: mindbodygreen.com

Képek innen

Olvasnál még?  Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box