Heti ászana: kobra póz

Heti ászana: kobra póz

Heti ászana: kobra póz

Remélem nem unjátok még a tartásjavítást, én legalábbis nagyon sokat találkozom mostanában ezzel a problémával, így erre a hétre is egy ilyen ászanát hoztam, a kobra pózt, vagy más néven budzsangászanát.

Már az sms-nyak kapcsán is megemlítettem, és nem is hinnénk, mennyire szükségünk van a kobrára, hiszen a tartásjavításon kívül  számos pozitív hatása ismert: nyitja a mellkast, nyújtja nyakat, javítja az emésztést, erősíti nemcsak a hátizmokat, hanem a medence alapi izmokat is. Akárcsak a többi hátrahajlító póz, a vese tisztítására is jó hatással van. 

cobra2

A következőkben a kezdők által is végezhető ún. “kis kobra” pózt fogom bemutatni, kezdjük is a 

Kivitelezéssel:

Hasonfekvésből indítsd, homlok a talajon, a lábakat tartsd összezárva (kezdők, hátfájósok végezhetik csípőszélességű terpeszben, de a lábfejeket tartsd a talajra szorítva). Tenyerekkel támaszkodj a lengőbordák mellett, a karokat tartsd behajlítva a test mellett, szorosan. Szorítsd össze a farizmokat, és belégzéssel emeld a mellkast, a lengőbordák maradjanak a talajon. Csak addig emelkedj, ameddig nem érzel feszültséget a keresztcsonti szakaszon! Mellkassal, állal nyújtózz előre, ne feszítsd hátra a nyakad. Figyelj a vállaid helyzetére is, görgesd hátra őket, a lapockákkal pedig törekedj a medence felé. 

A hátizom erősítésre rádolgozhatsz úgy, hogy tenyereket megpróbálod elemelni épp csak egy leheletnyire a talajról, hogy megbizonyosodj róla, hogy nem azon támaszkodsz, hanem tényleg a gerincfeszítők dolgoznak 🙂

cobra3

 

Kompenzáló, levezető gyakorlatként csecsőmőpózban pihenj meg: 

Térdelj a padlóra/szőnyegedre, érintsd össze a nagylábujjakat, ülj hátra a sarkadra, majd nyisd a térdeket kb. csípőszélességben. Kilégzésre hajolj előre, engedd le a törzsed a talaj felé a combok között, homlokod a talajon pihenjen. Fektesd a tenyeredet a törzsed mellé, tenyérrel felfelé. Engedd a vállakat süllyedni a padló felé, közben figyeld meg, ahogy a vállak előre mozdulásával szélesedik a hát. Ez egy pihenő póz, tölts benne legalább  fél, vagy akár több percet is. Belégzésre gyere ki a pózból, farokcsontból emeld a törzsed, miközben a medencét a talaj felé nyomod (ezt az ászanát megtalálod a hátfájósoknak szóló posztomban is.)

 

childspose

 

Tipp: Én azért szeretem nagyon ezt az ászanát, mert isiász, hátfájás, gerincferdülés, csigolya meszesedés is jól kezelhető vele. Azonban kismamák, fejfájósok, komolyabb hátsérülésesek ne végezzék! 

Amennyiben gerinces jellegű betegséged, panaszaid vannak, mielőtt bármilyen új mozgásforma gyakorlásába kezdesz, feltétlenül konzultálj a kezelőorvosoddal!

 

Képek innen

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/jogaegyszeruen

Facebook Comments Box