Jógapózok várakozóknak

Jógapózok várakozóknak

Jógapózok várakozóknak

Nemrég írtam  az SMS-nyakról egy remélem elég elrettentő posztot, és őszintén bízom benne, hogy azóta mindenki így nézegeti a mobilját:

 

textneck5

Azonban ha még ennél is tovább mennél a megelőzésben, és a várakozás perceit ügyintézésnél, postán, bankban, buszra/vonatra várakozva és egyéb esetekben is szeretnéd gerinckímélő, preventív módon eltölteni, mutatok néhány jógapózt, amivel szintén repül majd az idő, és a gerinced is hálás lesz:

 

Nyak átnyújtása

Ülj hosszan, megnyújtott gerinccel! Engedd le az állad a mellkasod felé, és tartsd így néhány hosszú kilégzésig. A kézujjakat engedd le magad mellett az asztalra/székre, és az ujjakkal “lépegess ki” oldalra úgy, hogy a karod nyújtott helyzetbe kerüljön (lásd a képen). Lassan, óvatosan engedd le a bal füled a bal vállad felé. Érezni fogod a finom nyújtást a nyakad jobb oldalán . Az ujjakkal lépegethetsz előrébb vagy visszább, az álladat is távolíthatod vagy közelítheted a bal vállad irányába, így más-más helyeken fogd érezni a nyújtást.

Mielőtt rátérnél a másik oldalra, hozd vissza középre az álladat, onnan emeld vissza a fejed, és ismételd meg a másik oldaladon is.  Ha ott is végeztél, tartsd semleges helyzetben a fejed,  a fogaid tartsd együtt (de ne szorítsd össsze), emeld az állad, de ne döntsd hátra a fejed, inkább csak állal nyújtózz. Maradj benne néhány kilégzésig, aztán hozd a fejet vissza a kiindulóhelyzetbe.

textneck_prevention1

Hatások: ez a típusú nyújtás megóv attól, hogy a nyakizmok túlfeszülése fejfájást okozzon, kényelmesebbé válik az ülőhelyzeted is, az izmokat majdnem annyira ellazítja, mint egy tökéletes alvás.  

 

Macskapóz – ülésben

Ülj távolabb a szék támlájától, tartsd magad szép egyenesen. Helyezd a kezeket a combokra vagy a térdekre, kilégzésre domboríts és engedd előre a fejed, húzd be a hasad, amennyire csak tudod. Belégzésre pedig homoríts, emeld ki a  mellkasod és emeld a fejed is, hasizmokat most lazítsd.  A karok maradjanak végig nyújtva. Végezd felváltva a légzés ütemére a domborítást-homorítást. 

textneck_prevention1.1jpg textneck_prevention1.2jpg

Hatások: a macskapóz, ahogyan a térdelőtámaszban végzett “nagytestvére” is, mobilizálja a gerincet, be is melegíti más mozgások előtt. Nagyon jó gyakorlat a légzés tudatosításához is, hiszen légzésritmusra végzed a gyakorlatot. 

 

Tevepóz – ülésben

Maradj elöl a székeden és nyújtózz fejtetővel, helyezd a tenyereket a hátadra alul vagy középen (lásd a képen), ujjak nézhetnek lefelé vagy felfelé. Belégzésre gyengéden nyomd a tenyereket a hátadra, és görgesd a vállakat hátra. Emeld ki a mellkasod, és ha jólesik, engedd félig hátrabilleni a fejed.

textneck_prevention3jpg

Hatások: Ezzel a gyakorlattal ellensúlyozod az egész napos asztal/telefon előtti görnyedést. Vegyél mély levegőket ebben a pózban, engedd, hogy a tüdőd több levegőhöz jusson! 

 

Csavarás ülésben 

Egyenesen ülj, talpak a talajon. Vegyél egy mély levegőt, és nyújtózz meg felfelé, nyújtsd a gerincet. Kilégzésre hozd a bal karod keresztben magad előtt, és fogj rá a szék jobb karfájára -ha nincs karfa, kapaszkodj bele a jobb combodba. A jobb kezedet helyezd magad mögé, a jobb csípőhöz. Finoman fordítsd a fejed a jobbra, így a gerinc nyaki szakasza is csavarodik. Tartsd ki néhány hosszú légzésig. Ha elégnek érzed, egy belégzésre óvatosan gyere  vissza középre, és ismételd meg a másik irányba is.  

 

textenckprevention4

Hatások: ez a csavarás átmozgat. Ha sokat ülsz egy helyben, jól fog esni a jobbra-balra kimozdulás. A csavarások jótékony hatásairól egyébként ide kattintva is olvashatsz.

 

Ha kipróbáltad, feltétlenül oszd meg kommentben a tapasztalataid! 

a sorozat forrása: Yoga International 
képek ugyaninnen, meg innen

 

Amennyiben gerinces jellegű betegséged, panaszaid vannak, mielőtt bármilyen új mozgásforma gyakorlásába kezdesz, feltétlenül konzultálj a kezelőorvosoddal!

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/jogaegyszeruen

Facebook Comments Box