7 jógapóz a munkahelyi stressz leküzdésére

7 jógapóz a munkahelyi stressz leküzdésére

7 jógapóz a munkahelyi stressz leküzdésére

Tudom, hogy mindenki imádja a munkahelyét és szeret egész nap ott is ülni, és vannak olyan tuti cégek, ahol rendszeresen át is masszírozzák a kedves kollégákat erre rendszeresített szakemberek. Sokan pedig eljárnak tornázni, pilatesezni, jógázni is, ami mind nagyon szuper. Ha heti rendszerességgel veszel részt 60-90 perces órákon, nyilván az is nagyon hasznos, de gondolj bele, mi a helyzet a napnak abban a szakaszában, amikor csak ülsz az irodában, kiszolgáltatva a tested-lelked a  krónikus stressznek és feszültségnek.

A december amúgy is általában elég feszkós az irodistának, évvége van, húzzunk-még -bele satöbbi, úgyhogy különösen igaz most, hogy ha egész nap, órákon keresztül asztal mellett ülsz, az nemcsak az ágyéki gerinc számára jelent fokozott megterhelést, de túlfeszül a hát felső része, beszűkül a mellkas, rövidülnek a csípő körüli izmok, és bizony mindez  nyak- váll- és derékfájáshoz is vezet. Próbáld ki ezt az egyszerű irodai jóga-sorozatot, amikor épp nincs lehetőséged a kedvenc (jóga)órádon nyújtani.

Félhold póz – ülésben

DY1crescentmoona tested oldalsó részét is illik átnyújtani, ha egész nap összegörnyedve ülsz, a nyakad és a vállad diszkomfort érzete biztosan jelzi, hogy szükség van rá 🙂 Az ülő félhold póz helyretesz, és hosszabb gerinccel, tisztább fejjel folytatod majd a munkát, és az összpontosítás is jobban fog menni: emeld fel a karokat a fej fölé, és az ujjaid tárd szét, nyújtózz meg, majd simítsd össze a tenyereket. Kilégzésre hajlíts át jobbra, tartsd ki 2-3 mély lélegzetvételig. Ismételd meg a bal oldalra is!

 

Csukló, kézujjak nyújtása
DY2wristAz irodai munka az ujjak izmaiban, inaiban is feszültséget keletkeztethet, így a vér áramlásának felfrissítése ezeken a területeken mindig kifizetődő. Próbáld ki az alábbi gyakorlatokat akár kétóránként: nyújtsd meg a karokat vagy magad mellett, vagy a fejed fölött nyújtózz, és 5-10 laza csuklókörrel mozgasd át befelé és kifelé is a csuklódat. Ezután tárd szét az ujjakat és gyorsan szorítsd ökölbe, megismételve ezt 5-10-szer.  A felesleges feszültséget rázogasd le.  
 
Galambpóz – ülésben
DY3pigeonHa sokat ülsz keresztbe tett lábbal, különösen, ha egyik lábaddal hosszabb ideig keresztezel, mint a másikkal, az a csípő és alsó gerincszakasz egyensúlyának felbomlásához vezethet, állítsd vissza ezt a galambpózzal: ülj úgy a széken, hogy mindkét lábad a padlón tartod, majd tedd át a jobb lábad a bal lábra úgy, hogy behajlítod 90 fokos szögben, de a térdedre vigyázz, ne helyezz rá nyomást. Az ülőcsontokra egyenletesen oszd el a súlyod, miközben szép hosszan, fejtetővel nyújtózva ülsz a széken. Érezni fogod a finom nyújtást a jobb comb külső részén. Tartsd 5-10 légzésig, majd cseréld meg a lábtartást.
 
Székpóz – ülve és állva
DY4chairAmikor egész nap ülünk , a farizmok és a combhajlítók kihasználatlanok, és elveszítik motivációjukat, hogy segítsenek nekünk, amikor újra felállnánk, ehelyett bekapcsoljuk a  hát felső részén levő izmokat és még a nyakat is (jaj!) Ez két részből álló póz segít felébreszteni a láb ezen izmait: ülj 90 fokban behajlított térddel, talpakat simítsd a talajra. Nyomd meg lefelé a sarkad, és anélkül emlkedj állásba, hogy a kezedet használnád. Állásból lassan,  egyenes háttal ülj le, figyelj, hogy ne hajolj bele, és a csípőd se mozogjon ki jobbra-balra.  Ismételd 5-10 alkalommal.
 
Csaturanga – az asztalnál
DY5deskchaturangaHasználd az asztalod segédeszközként! Pár ilyen erősítő gyakorlat emlékezteti az izmokat, hogy itt az idő a nyak körülieknek megpihenni, míg a karokat energetizálja.  Most állj fel az asztaltól: vállszélességben támaszkodj az asztalra a tenyerekkel  (az asztalod legyen stabil), és lépj úgy hátra, hogy a tested átlóban helyezkedjen el a talaj és az asztal között. A lábad tartsd a talajon, belégzésre hajlítsd a könyököd 90 fokos szögbenkönyököket tartsd a bordákhoz simítva.Lélegezz ki, és told vissza magad a karok erejével a kiinduló helyzetbe. Ismételd meg 8-12 alkalommal.
 
Felfelé néző kutya – asztalnál
DY6upwardAz előző gyakorlat után szinte kötelező. Ennek a melkasnyitó gyakorlatnak az előnyeit mindenképp tapasztalni fogod, főleg, hogy az előregörnyedésben megfáradt gerinced szépen “kivasalja”. Ugyanúgy állj be az asztalhoz, mint fentebb a csaturangánál. Egyenes karokkal tartsd magad, így engedd közel a csípőd az asztalhoz, ne engedd túlhomorodni a gerinced alsó szakaszát, feszíts rá a lábakra, így könnyebb lesz megtartani. Nyújtsd a mellkast a vállak között, és  állal nyújtózz felfelé, lapockákat eközben húzd lefelé. Tartsa meg  5-10 légzésig.
 
Deszka – asztalnál
DY7plankMég mindig ne mássz fel az asztalra, oké? Ehelyett ebben a helyzetben is figyeld meg, hogyan tudod megnyújtani a gerinced, combhajlítókat ebben a pózban. Helyezd a kezeket vállszélességű távolságra az asztal szélén. Lépkedj a lábakkal hátra addig, amíg a csípő alatt tud maradni a láb, és meg nem érzed azt a kellemes húzóerőt a gerincedben. Tartsd 5-10 légzésig, és hagyd, hogy a póz segítsen ellensúlyozni az ülés negatív hatásait.
 
 
 
 
Vizuális típus vagy? Itt egy korábbi ofiszjógás klip: katt ide
 
Vagy
Olvasnál még?  Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen! https://www.facebook.com/jogaegyszeruen

forrás: doyou, képek ugyaninnen, meg innen 

Facebook Comments Box