Jóga-sztereotípiák, avagy mit felejts el, mielőtt a matracra lépsz!

Jóga-sztereotípiák, avagy mit felejts el, mielőtt a matracra lépsz!

Jóga-sztereotípiák, avagy mit felejts el, mielőtt a matracra lépsz!

Még mindig úgy gondolom, hogy a jóga mindenkié. Ahhoz, hogy jógázni kezdj, nincs szükség semmilyen különleges képességre: az elhatározásod, a motivációd bőven elég lesz. Íme néhány sztereotípia, amit jobb, ha elfelejtesz, mielőtt a tettek mezejére (vagy matracára) lépsz:

“A jógázáshoz hajlékonynak kell lenned” – Dehogy!  talán ez a leggyakoribb tévhit, ami sokakat visszatart a gyakorlás elkezdésétől. Az igazság az, hogy a jóga nem a hajlékonyságról szól, hanem annak megtanulásáról, hogyan jelen legyél “itt” és “most”, és a fizikai gyakorlás hogyan hangolja finomra az élethez való hozzáállást.

“A jóga igazából arról szól, hogyan tanuljunk menő pózokat” – Nem így van. A jógapózokat nem önmagukért gyakoroljuk, ideális esetben segítenek megtalálni az egyensúlyt az erőfeszítés és a könnyedség között. A pózok arra is megtanítanak, hogy minden folyamatosan változik, és a változás elkerülhetetlen, de ha ezt el tudjuk fogadni, akkor valószínűleg az élet minden területén nyugodtabban, békésebben veszed majd az akadályokat. 

“A jóga egy vallás” – a jóga ugyan komplex rendszer, spirituális gyakorlat, de összeegyeztethető mindenféle vallási meggyőződéssel. Nem kell lemondani a saját hitünkről (vagy éppen nemhívőségünkről). 

“Ha jógázol, fura ruhákba kell öltöznöd és előbb-utóbb hippivé válsz” – Nehogy elhidd! Számos ellenpélda létezik, korábban itt írtam menő jógás csajokról, és különben is, a hatvanas évek trendje már kiment a divatból 🙂

 

joga_1

 

Aztán ha elindulsz a jóga varázslatos útján, élvezd a kezdetek minden előnyét: bár nem fog minden simán, könnyen menni, de ne feledd: bármilyen célt is tűztél ki magad elé, amit a jógában el szeretnél érni, az ahhoz vezető út sokszor izgalmasabb és nagyszerűbb, mint maga az eredmény.

inspiráció innen

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/jogaegyszeruen

 

kép innen, meg a sajátom!
Facebook Comments Box