A test és elme egyensúlyáért: fa póz – Ászana szerda, 7. rész

A test és elme egyensúlyáért: fa póz – Ászana szerda, 7. rész

A test és elme egyensúlyáért: fa póz – Ászana szerda, 7. rész

Ígértem, hozom: a fa póz az egyik kedvenc gyakorlatom, már csak azért is, mert nagyon jól elő lehet vele készíteni a nehezebb egyensúlyozó ászanákat.

 

tree_1

Szanszkrit neve a vriksászna, ebből a vriksa jelenti a fát 🙂 . Amellett, hogy erősíti a lábizmokat, feszessé teszi a farizmokat is, fejleszti az egyensúlyérzéket, növeli az önbizalmat, higgadtságra hangol, és a koncentrációs képességet is fejleszti.. Kihagytam valamit? Ja, és a tartáshibákra is kedvező hatással van!

Kivitelezés:

Tádászanából indítsd. Fokozatosan vidd át a két talpról csak a bal talpra a testsúlyt. Keress magad előtt egy fix pontot, amibe belekapaszkodhatsz a tekinteteddel (lehet szemben, vagy akár a talajon is). Támaszd be a jobb sarkat a bal bokához. Ha stabilnak érzed magad, mehetsz tovább, emeld a jobb lábat, és támaszd be  a talpad a térdhez, de ne gyakorolj rá nagy nyomást! Ha itt is stabilnak érzed magad, és mennél tovább, viheted egészen a combtőhöz a talpad, és ott támaszd be. A jobb térded húzd hátra, próbád egy síkba hozni a két térdet. Amikor úgy érzed, meg tudod tartani magad, így egy lábon,  simítsd össze a két tenyered a szívközpont előtt, és onnan emeld a fejed fölé, nyújtózz. Figyelj, hogy ne homoríts, tartsd tónusban a hasad! Maradj így kb. fél percig, ezután lassan, kontrolláltan enged le a karokat, majd a lábat is vissza a talajra. Csak figyeld a két oldal közti különbséget, aztán cseréld meg a lábak helyzetét, és ismételd meg a gyakorlatot a másik oldalra.

 

jogavilagnapja
A jóga világnapján Anett barátnőmmel

 

Tipp: szuperjó gyakorlat párosan is, ha egymás mellé álltok, és a tenyereiteket összeérintitek,  szépen meg tudjátok tartani, kiegyensúlyozni egymást. Nagyon jó érzés így “kapcsolódni”, és fotótémának se utolsó, az instagramon nem kevés lájkot gyűjtöttünk ezzel a képpel 😉

 

Fára fel!

 

 

 

 

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/jogaegyszeruen

 

kép innen, meg a sajátom!

Facebook Comments Box