Ászana-szerda, 6. rész

Ászana-szerda, 6. rész

Ászana-szerda, 6. rész

Egy ikonikus ászanával folytatjuk a sorozatot: a pillangótartást (baddhakónászana) nézzük meg most közelebbről. Mi, nők nagyon sok feszültséget “tárolunk” a csípő, a belső comb körül, így számunkra különösen fontos ennek a területnek a nyújtása. A térdek megnyitásával, talaj felé süllyedésével ennek a feszültségnek az elengedését támogathatod, emellett ez a póz a befogadás, a nőiség szimbóluma is. A női jógán sokat dolgozunk vele, próbáld ki te is!

A csípőízület nyitása mellett megnyújtja a combközelítőket és a csípőhorpaszt is, de a gerinc és a lábak hajlékonyságát is növelhetjük gyakorlásával. A medence és az alhas szerveire is jótékony hatással bír. Menstruációs görcsök, vérzészavarok esetén ajánlott gyakorlat.

baddha_2
Kivitelezés:
Helyezkedj el ülésben (próbálj az ülőcsontok elejére ülni), nyújtsd a gerinced, nyújtózz fejtetővel felfelé. Érintsd össze a két talpad, fogd meg a lábujjakat vagy a bokákat. Ha ebben a a helyzetben nem tudsz rendesen megnyújtózni, támaszkodj inkább a hátad mögött. Belégzésre nyújtózz, nyisd a mellkast, a medencéd billentsd előre. Kilégzésre lazítsd el a csípőd, engedd a térdeket a talaj felé süllyedni. H nagyon kényelmetlen, feszültséget érzel, a térdek alá párnát, jógatéglát is betehetsz, ami megtámaszt ebben a pózban.


baddha_varMaradj benne a 5-10 légzésig, de próbáld úgyúgy felvenni a pózt, mintha nagyon hosszú időt szeretnél eltölteni benne.
Kijövetelnél a térdeket kívülről fogd meg, és a kezek segítségével zárd össze a térdeket.

Lehet tovább is menni benne, például előrehajolni, ha szeretnéd kipróbálni, akkor a pillangótartásból kezdj egyenes gerinccel előre dönteni a kilégzéssel, aztán ha nem megy tovább, akkor hajolj előre. Ne erőltesd, engedd a gravitációt dolgozni!

 

 

 

supta_baddha2

Nagyon szeretem a hanyattfekvő változatát is (szupta baddhakónászana), én ehhez hengerpárnát használok, de lehet hengerbe csavart pokróccal is megtámasztani a derekat. Még ülésben betámasztom a párna alsó csücskét, és óvatosan engedem rá a gerincemet. Kezeket pihentetheted az alhason, vagy magad mellett a talajon.

 

 

Tipp: a pillangótartást kismamák (és férfiak is) gyakorolhatják, de ísiász, vagy ülőzsábás megbetegedés esetén hanyagold ezt a pózt!

suppta_baddha3

a képeket innen válogattam

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/jogaegyszeruen

Facebook Comments Box