Ászana-szerda, 5. rész

Ászana-szerda, 5. rész

Ászana-szerda, 5. rész

Ma egész nap rohanásban voltam, időnként persze azért eszembe jutott, hogy hűha, ma szerda van, jöhet a következő ászana.  Csak most jutottam az íráshoz, már inkább a pihenésre készülök, és egy rövid gyakorlás után jól esett megpihenni ebben a fekvő gerinccsavarásban.

Órán általában a relaxáció előtt végezzük, de bátran alkalmazd bármikor a nap folyamán, amikor szükséged van a gerinced felfrissítésére, vagy egy kis lazításra, nyújtásra.

Erőteljes hatással bír nemcsak a gerincre, hanem a belső szervekre is.  A gerinccsavarás energetizálja és segít rugalmasan tartani a gerincet, ha rendszeresen gyakoroljuk, a testtartást is javítja. Ajánlott hátfájás, derékfájás, váll fájdalmak fennállása esetén. A csavarások jótékony hatásairól egyébként már írtam korábban, ide kattintva bővebben olvashatsz róla.

supinal twist

Kivitelezés:

Feküdj a hátadra, húzd fel úgy a lábaidat, hogy derékszöget zárjanak be a talajjal ( tehát a combok legyenek merőlegesek, a lábszárak pedig párhuzamosak a talajjal). A karokat pihentesd magad mellett, egy vonalban a vállakkal, tenyerek lefelé nézzenek. Kilégzésre engedd le  a lábakat a jobb oldalra (akár a jobb tenyereddel segítheted). Ha kényelmetlen, vagy feszültséget érzel a hátadon, akkor tegyél egy párnát vagy összehajtogatott plédet a térdek alá, és/vagy a bal váll alá. Lazítsd el a hátad, a csípőd és a vállakat. A tekinteted fordítsd bal oldalra, és engedd süllyedni a térdeket, add át a súlyt a talajnak. Lazíts, ne tartsd magad erővel, ne legyen felesleges feszültség. Ebben a pózban nem kell sehová “elérni”, a cél a teljes ellazulás! Maradj benne kb 15-20 légzésig, majd hozd vissza a térdeket középre és ismételd meg a másik oldalra is. Majd végül húzd fel a térdeket a mellkasodhoz,nyújtsd meg a gerinced ágyéki szakaszát.

supinal3
Bárhol végezhető, még a konyhában is!

 

 

 

Tipp: porckorongsérv, súlyos derék- és hátfájdalmaik esetén nem javasolt!

 

 

 

 

 

 
a képeket innen válogattam

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box