Ászana-szerda, 3. rész

Ászana-szerda, 3. rész

Ászana-szerda, 3. rész

Múlt héten a tádászanát, azaz a hegytartást bontottuk le, menjünk tovább az uttanászanával, amivel úgy is találkozhatunk, hogy előrehajlás állásban, vagy állásból előredöntés. Ugyan egyszerűnek tűnik, mert a -sérveseket kivéve – ki ne tudna előrehajolni? Mégis érdemes odafigyelni az uttanászana helyes kivitelezésre, hogy inkább a jótékony hatásai érvényesüljenek.

Mert ilyen pozitív hatásai bizony ennek az ászanának is bőven vannak: amellett, hogy a gerinc hajlékonyságát növeli, átnyújtja a láb hátsó izomzatát, enyhíti a gyomorfájdalmakat, a menstruációs görcsöket, és pozitívan hat lehangoltság és rossz közérzet esetén is, de a hajad állapotának rendezésére, melyről itt, és alvásproblémákra is ajánlott, erről pedig bővebben itt olvashatsz.

uttanasana

A szóösszetételből az ‘ut’ megfontoltságot, a ‘tán’ pedig megnyújtani, meghosszabbítani –  vagyis ez az ászana a gerinc határozott nyújtását célozza, emellett a combhajlítók nyújtásának is ez az egyik alapgyakorlata. Kezdőknek azonban érdemes inkább behajlított semmint nyújtott térddel végezni, mert fennáll a veszély, hogy az ülő életmód miatt megrövidült combizmok, combhajlítók nem engedik a mély előrehajlást, ehelyett a derék kipúposodik. Ez pedig erősen megterheli az ágyéki csigolyákat, és könnyen sérülés lehet a vége. Figyelj a combhajlítókra is: ha nagyon feszül, akkor inkább maradj a jobban hajlított térdeknél, ne feszegesd túl.

Kivitelezés:

Tádászanából emeld a karokat magastartásba belégzéssel, onnan kilégzéssel egyenes háttal hajolj előre, a karokkal végig nyújtózz. Tartsd a gerincet hosszan, nyújtva, a köldököt tartsd beszívva. Ahogy fentebb írtam, kezdők a térdet hajlíthatják, annyira, hogy a has a combhoz érjen. Ez megtartja a hát egyenességét. Tartsd a nyakad lazán, ujjbegyekkel érintsd a talajt, a talpak külső élénél. Kijövetelnél csigolyáról csigolyára haladva lassan gördülj fel (köldököt tartsd végig beszívva) és vigyázz, el ne szédülj 🙂 Tádászanában pihenj meg.

 

Tipp: ha most még túlságosan merev a combhajlítód, érdemes rávezető gyakorlatokkal kezdeni, melyek biztonságosan gyakorolhatók, és előkészítik a combhajlítók erőteljesebb nyújtását: kezdd vagy egy stabil ponton Uttanasana-MostChallenging(asztal, bordásfal) támaszkodó előrehajlással, majd következő lépésként jógatéglákon (vagy ha nincs kéznél, egy vastagabb szótáron vagy lexikonon) megtámaszkodva érhetjük el ugyanezt a hatást. Porckorongsérv, magas vérnyomás esetén nem ajánlott!

uttan_blocks

 

 

Jövő szerdán folytatjuk!

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/jogaegyszeruen

Képek innen

 

Facebook Comments Box