Ászana-szerda, 2. rész

Ászana-szerda, 2. rész

Ászana-szerda, 2. rész

Tudtad, hogy a jóga az önbizalom növelésében is a segítségedre lehet? Mutatok is mindjárt egy ászanát, amin keresztül elmagyarázom, hogyan.

A tadászana  (tāḍa – hegy) azaz hegytartás, vagy “vigyázállás”, egy olyan alap álló testhelyzet, ami számos álló ászana kiinduló helyzete, sokszor előkerül majd még. És hogy honnan a név? A póz egy hegy stabilitását, szilárdságát, nyugalmát és csendjét testesíti meg. A lábak, mint a hegyek lábai a földben gyökereznek, míg a felsőtest nyújtózik az ég felé.  

tadasana_o

Kivitelezés:

A testhelyzet beállítását a lábaktól indítsd: helyezkedj zártállásba, a nagy lábujjak tövei érjenek össze, a sarkakat kissé távolítsd egymástól, annyira, hogy a második lábujjak párhuzamosan előre nézzenek. Ellenőrizd, hogy a súly egyenlően legyen elosztva a talp külső és belső szélei, valamint elülső és hátsó részei között.  Emeld fel a lábujjakat, nyisd szét őket, és puhán engedd le őket a talajra. Igyekezz a bokákat semleges helyzetben tartani, ne dőljenek sem ki- sem befelé. Húzd fel a térdkalácsokat, így aktivizálódnak a combizmok. A köldököt szívd be a gerinc felé, a farokcsontot pedig, a medence hátrabillentésével told lefelé (ilyenkor a csípőcsontok picit hátrafelé mozdulnak). Emeld meg a szegycsontot, a vállakat lazán, egy fél körrel csavard hátra, majd engedd süllyedni. A karok a test mellett nyújtva, a kézujjakkal kezdj el lefelé nyújtózni, a tenyereket fordítsd befelé (vagy előre), eltartva a külső combtól. Ne törjön meg a csukló, a kézfejek legyenek az alkarok folytatásai. Nyújtózz fejtetővel felfelé, farokcsonttal lefelé, arcizmaid, torkod maradjon laza. A légzésed maradjon könnyed és ritmusos.

Olyan egyszerűnek túűnik, és ugye, mégis mennyi mindenre kell figyelni? Nem véletlenül mondta Iyengar, “a fejeden akarsz állni, aztán még azt sem tudod, hogyan állj a lábadon” 🙂

 tadasana_o1

Nemcsak a mozgásszegény életmód okolható a testtartás hibáiért és az abból fakadó gerinces betegségekért, deformitásokért, rossz közérzetért. Sokszor elég csak ránézni egy hanyag tartású, vagy behúzott vállakkal, előreeső fejjel közlekedő emberre: ebből gyakran kiolvashatók a belül zajló lelki folyamatok (szorongás, stressz, elfojtások).

A tadászana amellett, hogy javítja a testtartást, erősíti a combot, a térdet és a farizmokat, támogatja a stabil tartás és az egyensúly kialakulását, lelassítja a lábak öregedési folyamatait, jótékony hatással van a lúdtalpra is.  Rendszeres gyakorlásával a a hanyag tartás a múlté lesz, erősebbnek, energikusabbnak érzed magad, és így az önbizalmad is nő.

 tadasana3

 

 Tipp: kezdők próbálják falnál megérezni a helyes testtartást: állj háttal a falnak, a sarkak hátsó része, a keresztcsont és a lapockák érintsék a falat, a fej azonban ne támaszkodjon a falnak.

 

Elfáradtál? Relaxálj egyet  a múlt heti cikk alapján!

Jövő héten is valami izgalmasat hozok!

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/yogapopblog

 

képek innen, innen, meg innen

Facebook Comments Box