Gyerekjóga – hol kezdődik a jóga?

Gyerekjóga – hol kezdődik a jóga?

Gyerekjóga – hol kezdődik a jóga?

A szeptemberrel, az iskolakezdéssel ismét aktuálissá vált a téma, melyet nemrégiben egy bloggertárs is felvetett:  hány éves korban lehet elkezdeni a jógát? Ezzel párhuzamosan még több kérdés felmerült: mire érdemes odafigyelni a szülőknek, mikor csoportot/helyet választanak, és hogy találkoztam-e már olyanokkal, akik kifejezetten ellenezték, hogy csemetéjük ilyen foglalkozáson vegyen részt.

yoga_nat_statepin1

Mélységesen egyetértek azzal,  hogy a jóga természetes állapotunk, nem valami nyakatekert pózokba csavart ideológia, amit az oktatók próbálnak ráerőltetni kicsikre, nagyokra. A jóga nemcsak a fizikai testtel foglalkozik, nemcsak matracon-teremben gyakorolható, sokkal több ennél, olyan ősidők óta létező rendszer, amely holisztikus módon közelíti meg a fizikai-mentális egészség és a jóllét kérdését.  Tudatosságot, erőt és állóképességet fejleszt, nem beszélve a flexibilitásról, és nemcsak a test, hanem a szellem szintjén is, de erről már írtak nálam sokkal okosabbak is. 

yoga_nat_statepin

Honnan is kezdődik a jóga? Hol van a kezdete és a vége? Egyes hindu szent szövegek szerint a babák már az anyaméhben elkezdik a “jógázást”: felnőttkorban már biztosan nem emlékszünk rá, milyen jó és kényelmes is volt pl. a boldog baba pózban anyukánk hasában odabenn pihenni…

babybabyyoga

Ha a kismama már a várandósság ideje alatt is rendszeresen jógázik, az természetesen a babára is hatással van, a befelé figyeléssel, a különböző légzéstechnikák elsajátításával nemcsak a szülésre való felkészülés válik tudatosabbá, de el is mélyül a kapcsolat a babával.

prenatal_pin

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a kismamának a szülés után nem kell feltétlenül abbahagynia a jógázást, nagyon sok stúdióban van már lehetőség baba-mama jógára, akár már a baba hat hetes korától.  Ez a “kisbabás jóga” ugyan még páros elfoglaltság, hiszen az édesanya mozgatja-masszírozza még a babát.

babyyoga1_pin

Amikor azonban már kúszni-mászni kezdenek,   vagyis a “nagybabás” órákon elkezdik már utánozni a jógázó anyukát, vagy csak simán eljátszanak egymással, egyik szőnyegről a másikra közlekedve. Aztán 4-8 éves kor körül, amikor a gyerekek már elkezdik követni a szóbeli utasításokat, jöhet a gyerekjóga!

kidsyoga2_pin

Bár ugyan itt fedik egymást az életkorok, nagyon fontos, hogy mindig játékos keretek között folyjon, és semmiképp ne a gyakorlatok, pózok mechanikus begyakorlásáról, megtanításáról szóljon! Általában egy mesébe ágyazva zajlik a jógafoglalkozás, és miután a jógapózok gyakran állatok-növények-tárgyak neveit viselik, így a kicsik is könnyebben “eljátsszák”, megszemélyesítik ezeket. Sokan azt gondolják, hogy a jóga még gyerekek esetében is csupán annyi, hogy csak ülnek egy helyben, vagy egy pózba merevedve várják az óra végét. Dehogyis! A foglalkozás alatt folyamatosan mozognak, és ezután az óra végén megtanulják, hogyan lazítsák el magukat, de igazából mindig a felszabadult, örömteli mozgásról szól. Nem a jógapózok helyes kivitelezésén van a hangsúly, a versenyszellem helyett inkább az egymásra figyelés, felszabadult játék a jellemző. 

kidsyoga3_pin

Ha itt sikerül a gyermeknek apát-anyát esetleg a tesót is bevonnia, és megosztani a pozitív élményeket, tapasztalatokat, akkor a jóga akár az egész család életébe beépülhet.  A szülők, ha látják, hogy gyermekükre jó hatással van a jóga,  (fejlődik a testtudata, egyensúlyérzéke, javul a testtartása, erősödik az immunrendszere-idegrendszere, szorongása enyhül, megtanul figyelni a társaira, erősödik a belső tartása), maguk is több bizalmat szavaznak ennek a mozgásformának. Kolléganőm olyan vicces esetről is beszámolt, amikor a szülő lelkesen mesélte, hogy egyik este a gyermeke volt az, aki lefektette őt a szőnyegre, és elkezdte a gyerekjóga órán hallott relaxációt vezetni neki. Logopédusként dolgozó barátnőm pedig mai napig sikerrel alkalmazza a gyerekjóga oktatói tanfolyamon elsajátított ismereteket hivatása gyakorlása közben. 

8 éves kor után, amikor a meséken kívül már több minden érdekli őket, érdemes keresni a sulijóga foglalkozásokat, serdülőkorba érve pedig majd a tinijógát

Mikor ezeket a sorokat írom, egyik szemem sír, a másik nevet: én már felnőttkorban kezdtem a jógázást (már ami a fizikai gyakorlást illeti), mindezek a mókás dolgok nekem kimaradtak. Viszont nagyon örülök, hogy ma már számtalan lehetőség van minden életszakaszban a jógagyakorlásra. 

 

Köszönöm  Kingának, az újpesti Lélekforma Mozgásstúdió oktatójának a bejegyzés megírásához nyújtott segítségét!

 kidsyoga1_pin

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

facebook.com/yogapopblog

Képek innen

Facebook Comments Box