Ászana-szerda, 1. rész

Ászana-szerda, 1. rész

Ászana-szerda, 1. rész

Csináljuk jól! Új sorozat indul itt a blogon: az a tervem, hogy minden héten egy-egy klasszikus jóga ászanát veszünk majd górcső alá, kivitelezés, hatások, nehézségi fokozat szempontjából elemezve azokat. Ha már egy ideje jársz jógázni, de vannak még “fehér foltok”, és szeretnél a szokásos instrukciókon kívül többet is megtudni egy-egy pózról, hogy biztonságosan beépíthesd az otthoni gyakorlásodba, akkor várlak itt szerdánként! Ha az a típus vagy, aki inkább olvas, mielőtt cselekszik, és most még csak ismerkednél a jógával, mielőtt elmennél egy órára, nos, neked is itt a helyed!

Igyekszem majd alap ászanákkal kezdeni, és fokozatosan haladunk majd előre. Jó, tudom, hogy sok a szöveg, és már keresztbe font karral állsz a matracon, de egy-két jótanácsot engedj még meg, mielőtt belevágunk: a fejlődésed is sokkal dinamikusabb lesz, ha egyszerre csak kevesebb gyakorlatot, de odafigyelve, lassan, ám tudatosan végzel, szem előtt tartva a saját korlátaidat, határaidat. Kezdd olyan ászanákkal, amelyek már könnyen mennek, és fokozatosan építsd be a kihívást jelentő gyakorlatokat. Igyekezz napi rutinná emelni a jógázást: ha csak rövid időt tudsz rá szánni eleinte, az legyen rendszeres, inkább kevesebb ideig, de többször gyakorolj.

Kicsit talán furának tűnik, hogy az óra végi gyakorlattal, a savaszánával, vagyis a hullapózzal indítom a sorozatot, de azt gondoltam, hogy pihenjünk azért rá először is az előttünk álló munkára!

savasana4

Egyesek szerint ez a legnehezebb ászana, hiszen teljesen ellazítani magunkat a lábujjaktól a fejtetőig igen nehéz feladat: a savászana a relaxáció klasszikus testhelyzete, amelyet általában a gyakorlás végeztével, az azt lezáró relaxációban alkalmazunk.

Amellett, hogy általános stresszoldó gyakorlat, az izmokban is feloldja a feszültséget, és felfrissíti az egész szervezetet, ami által majdnem úgy érezhetjük magunkat, mint egy pihentető éjszakai alvás után. Rossz alvó vagy? Ez a Te ászanád: az alvászavarok ellen is kiváló, végezd lefekvés előtt!

savasana7_yogacom

Kivitelezés

Keress egy csendes, nem huzatos, kellemes hőmérsékletű és jó levegőjű helyet a szabadban, vagy benn a lakásban!

Feküdj a hátadra, a lábakat nyisd kb. csípőszéles terpeszbe, a karokat is nyisd meg hónaljból (felkarok közelebb legyenek a testhez, mint az alkarok), és a kezeket a kézháton pihentesd, a tenyerek nézzenek felfelé. Figyelj arra, hogy szimmetrikus legyen a testhelyzeted. Engedd belelazulni magad a pózba!  Hagyd, hogy a lábfejek kifelé forduljanak. Kezdj el mélyen lélegezni, miközben szisztematikusan ellazítod az izmaid alulról felfelé haladva, a lábaktól egészen a fejtetőig, majd lazítsd el a vállakat, nyakad, az arcod izmait. Képzeld el, hogy a tested súlyát átadod a talajnak, a gravitációnak. Figyeld a légzésed, és a kilégzésed nyújtsd meg, a belégzést pedig engedd magától megtörténni. Próbáld meg elengedni minden gondolatod, és időzz ebben a pózban 10-15 percig.

Majd kezdd el mélyíteni, tudatossá tenni a kilégzést. Lassan mozgasd meg a kéz- és lábujjaid, kezedet és lábadat, esetleg görgesd a fejed a matracon jobbra-balra. Nyújtózz egy nagyot, húzd a lábakat telitalpra, és fordulj a jobb oldaladra, mintha stabil oldalfekvésben lennél, és a fejed a jobb felkarodon pihentesd egy kicsit. Végül a tenyerekre támaszkodva ülj fel, masszírozd meg a nyakad, fülek tövét, simítsd le az arcod. Jó reggelt 🙂

savasanaflickr

A savászana kifejezés kb. annyit tesz: “a halott testhelyzete”, azonban semmi köze sincs a halálhoz – ezt a helyzetet inkább  egy félig alvó állapotként lehet leírni, amikor a fizikai test már valamelyest ellazul, de az agy szinte éberebben működik, egyvalamire összpontosítva  a gondolatokat.

Tipp: ha hanyattfekve feszültséget éreznél deréktájon, akkor a térded alá tegyél párnát, ha nyakadnál, akkor a fejed alatt a helye a kispárnádnak. Viszont depresszió, szorongás esetén nem ajánlott.

savasana5

Jövő héten folytatjuk!

Olvasnál még? 

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/yogapopblog

 

képek innen, innen, meg innen

Facebook Comments Box