Jóga földön, vízen, levegőben

Jóga földön, vízen, levegőben

Jóga földön, vízen, levegőben

Jógás pályafutásom évei alatt a címben felsoroltakból az elsőt és az utolsót már sikerült kipipálnom: az ember lánya ugye először szilárd talajon próbálkozik. Aztán pár évi “földi” gyakorlás után ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy tegyek egy kísérletet az antigravity jógával is, és bár nagyon megtetszett, viszonylag kevés helyen volt elérhető és még az erőnlétem sem volt az igazi hozzá, úgyhogy a hammock (selyem függőhinta) helyett maradtam a szépen a földre terített jógamatracnál. 

sup_pint2

Ugyanakkor a víz az én igazi elemem, amely mindig is vonzott: folyó menti kis településen nőttem fel, gyerekkoromban nagyon sokat és kedvvel úsztam, és a mai napig imádok patak/tó/folyó/tenger/óceán partján csak ülni, és nézni a vizet, ez mindig megnyugtat, kikapcsol. Így aztán, amikor először hallottam a SUP-jógáról, rögtön tudtam: ez az én műfajom lesz. És hogy ezt már kis hazánkban, a Balatonon is lehet űzni? Alig vártam, hogy Siófok felé vehessem az irányt. Naplementés jógára jelentkeztem be a SUPport csapatához, a SUP Yoga & SUP Fitness-be.

sup_siofok_1
A SUPport bázisa Siófokon
 
A SUP-ról röviden:
A Stand up paddling (vagy rövidítva csak SUP, magyarul talán az “állószörf” a legjobb kifejezés) annak ellenére, hogy viszonylag fiatal sportág, már most nagyon népszerű az egész világon. Akárcsak a szörfözés más ágai, a “stand up paddle” is Hawaii-ról indult,  ahol a szörfdeszkán állva-evezve) tanítottak a szörfoktatók. A nagy öregek még ma is aktívan űzik ezt a sportot, csak annyi a különbség, hogy ma már a fiatalok segítenek nekik cipelni a deszkáikat.

 

300-dpi-Zab-Team
Első generációs-SUP surfer

Nemhiába lett ennyire kedvelt ez a sport: nemcsak az egyensúlyérzéket fejleszti, az állóképességre és az erőnlét fejlesztésére is pozitív hatásokkal bír; másrészt a víz, a természet közelsége a lelket is kisimítja. Segít  a stressz levezetésében, eltávolít a hétköznapi gondoktól. Miután állunk a deszkán, nem csak a felsőtestet mozgatja meg, de az alsót is, valamint az egyensúlyérzék fejlesztése is innen ered. Az álló helyzetből fakadóan másik nagy előnye,  hogy nemcsak messzebbre látunk, mint ülve, hanem mélyebbre is, már ahol a víz kellően áttetsző. És ami nekem a legjobban tetszik: abszolút nem nehéz evezni. Ahogy a deszkákat kiadó lány fogalmazott: csak fel kell rá kell állni, és evezni. Ennyi az egész.

 

sup_r12
Vízreszállásom – itt még bizonytalanul

 

És hogyan jógáztunk a “vízen járva”?

A deszkára lépve (mi felfújható változaton gyakoroltunk) első gondolatom az volt, de hiszen ezen én meg leülni sem fogok tudni, nemhogy ászanákat kivitelezni!

sup_r31
Próbálkozom…

 

Aztán pár kör után, ahogy kezdtem egyre inkább bízni az egyensúlyérzékemben, úgy váltam lassan magabiztosabbá. Oktatónk vezényletével elindultunk evezve a nap felé. Befelé haladva lassan távol maradtak a Balaton-part zajai, tényleg csak a selymesnek tűnő víz, és mi voltunk. 

sup_r4
Lemenőben a nap

 

Kis ráhangolódás, elcsendesedés után belevágtunk az igazi gyakorlásba. A kezdő pózoktól lassan haladtunk, és amikor először néztem hátra a lefelé néző kutyában, hatalmas mosolyra húzódott a szám: a látványt nem lehet visszaadni: a horizont eltűnt, ég és víz összeolvadt a kék és zöld minden árnyalatában játszó nagy egységgé. Gyönyörű volt. Néhány egyensúlyozó póz után ugyan túlértékeltem ezt a képességem, és egy helyváltoztató evezés közben sikerült becsobbanni a Balatonba. Szinte jól is esett: annyira tartottam tőle, hogy leesek a deszkáról, hogy miután megtörtént, már nem féltem többet. Végül a relaxáció alatt szinte alig tudtam becsukni a szemem, ki akartam használni minden percet, ahogyan alkalmi matracomon (azaz a deszkán) fekve még láthatom a lemenő nap utolsó kis fényeit. A kifelé evezés már olyan könnyen ment, mintha mindig is ezt csináltam volna. 

 

sup_a1
Hát nem gyönyörű?

 

Köszönöm a végtelenül türelmes, empatikus oktatónak, Aminak a felejthetetlen órát, napokig a hatása alatt voltam, és alig várom a következőt!

Ha te is szeretnéd kipróbálni a SUPport mozgásformáit, kövesd a fb oldalukat, lesz pár izgalmas esemény még ezen a nyáron!

 

sup_collage

  

 Képek: a sajátokon kívül innen és innen

 Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/jogaegyszeruen

 

 

 

Facebook Comments Box