4 dolog, amit a szabadtéri jógázástól kaptam

4 dolog, amit a szabadtéri jógázástól kaptam

4 dolog, amit a szabadtéri jógázástól kaptam

Az év nagy részében számomra általában a négy fal közötti terekre szűkül  a jógázás lehetősége, így aztán a balatoni vakációm alatt börtönéből szabadult sas módjára siettem reggelente a partra a jógamatracommal. Az időjárás ugyan nem mindig volt kegyes, de ez is számos tapasztalattal gazdagított.

yoganature

1. Városi emberként szinte elfelejtjük, hogy mi is az anyatermészet részei vagyunk. A szőnyegemet leterítve, a gyakorlás előtti ráhangolódás és légzőgyakorlatok megteremtették a lehetőséget, hogy újra megtaláljam a helyem a természetben, feloldódjak benne.

2. A reggeli, gyakran fel-feltámadó szél segített abban, hogy újraértelmezzem az egyensúlypózokat, gyakorlatokat – az elemekkel is “küzdve” bizony időnként kihívás volt megtartani az egylábas ászanákat 🙂

3. Ugyan néha csatlakoztak hozzám, de többször is adódott lehetőségem egyedül gyakorolni. Bár igaz, hogy több a külső inger a hajnali vízparton, mint egy jógastúdió vagy a saját nappalim falai között, de a szabadban jógázás mégis annyira feltölt, amire egy zárt tér csendje sosem lenne képes. A természet közelségének jótékony hatásáról már  számtalan értekezés született, és ezt csak megerősíteni tudom.

4. A gyakorlás befejeztével pedig nincs jobb dolog, mint a természet hangjait hallgatva relaxálni! A víz hullámzást, a madarakat, ahogy a könnyű szél végigsimít a fákon…

yoganature4

A természet közelében újjászületünk: a modern civilizáció keltette számtalan inger, ami nap, mint nap ér minket folyamatosan túlstimulálja az idegrendszerünket, és nem hagy ellazulni. Ám ha ebből kiszakadunk, jobban tudunk összpontosítani,figyelmünket könnyebben irányítjuk, és nemcsak a stressz káros hatásai csökkennek, de lehetőséget kapunk az újraépülésre, regenerálódásra.

fonyod

Olvasnál még? 

 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/jogaegyszeruen

Képek innen

 

Facebook Comments Box