12 “rocksztár” jógi a pozitív testkép-mozgalom élén

12 “rocksztár” jógi a pozitív testkép-mozgalom élén

12 “rocksztár” jógi a pozitív testkép-mozgalom élén

Nem tehetek róla, de megint találtam a kedvenc életmódmagazinom virtuális hasábjain egy cikket, ami fordításért kiáltott. Manapság, amikor a közösségi médiából, a sima médiából és úgy általában, ebből a képekkel túlterhelt világunkból is a tökéletes testű, vagy olykor tökéletes testűre fotosoppolt fiúk/lányok folynak, akkor felkapjuk a fejünket egy ilyen összeállításra.

A testkép témája állandó és univerzális: nők ezrei nemcsak a médiák hatásaitól érzik sokszor kellemetlenül magukat saját testük miatt, gyakran mi vagyunk önmagunk legkíméletlenebb kritikusai.

Hallottam már saját ismeretségi körben is olyanokat, hogy:

“Majd elmegyek edzeni is, ha kicsit lefogyok”,

“Á, nem megyek fitneszterembe, nem égetem magam, béna/kövér/esetlen vagyok”,

“Nem megyek jógázni, mert nem áll jól a cicanadrág”

és még sorolhatnám.

Az elmúlt néhány évben azonban szerveződött egy olyan jógás közösség, amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy lerombolja az ideologizált képet, hogy hogyan is kellene egy jóginak kinéznie, túllépve az egészséges és “ideális” kinézet hagyományos értelmezésein. A testkép-lázadás egyik vezéralakja pedig Robert Sturman fotós,  az ő erőteljes, meggyőző portréi hitelesen adják vissza alanyainak belső lényegét,  kiemelve saját, figyelemre méltó személyes történetüket. A sokféleség elfogadásának és elfogadtatásának mozgalma mögött számos erős egyéniséget találunk, az írás 12-t mutat be közülük:

1. Yulady Saluti @yulady

A kolumbiai születésű lány ugyan 26 műtéten esett át,  de már képes úgy tekinteni a saját testére, mint az elmúlt 10 évének test-térképére. A vágások, sebhelyek mind kellettek ahhoz, hogy a jelen állapotába megérkezzen. Egy beavatkozás után 5 évig élt sztóma-zsákkal, és a mellrákból is felépült. A jógagyakorlás döntő fontosságú volt a gyógyuláshoz vezető úton: ma már egyszerű, de tökéletes lényként kezeli magát, és képes ugyanúgy mindenkiben meglátni a  szépséget. Erejét ebben a fa-pózban demonstrálja, a képet Robert Sturman készítette New Jerseyben.YuladyBodyPos

YuladyBodyPos

 

2. Jessamyn Stanley @mynameisjessamyn

A magát “jóga-rajongó kövér nőként” aposztrofáló Jessamyn azt a missziót vállalta fel, hogy megmutatja a nőknek, hogyan lehet megszeretni saját testünket, ahogyan ez neki is sikerült. Instagram oldala a bizonyíték arra, hogy minden jóga póz kivitelezhető bármilyen felépítésű testtel. Jessamyn erős, hajlékony és inspiráló -a jóga iránti szeretete a saját maga iránti szeretet kiterjesztése. 

A képen alkartámaszban fotózta le Sturman, amit homokon kivitelezni nem könnyű feladat, de Jessamyn megmutatja,  hogy türelemmel és gyakorlással le lehet győzni a félelmet, és bármi lehetséges.

mbg_bp1

 

3. Emily Nolan @mykindoflife_em

Számos, táplálkozási zavarok által beárnyékolt év, S-től XL-es ruhaméretig tartó jojózás után Emily végül tudatosította magában, hogy a boldogság nem egy bizonyos méret elérésén múlik. Ma már plus size modellként dolgozik, és arra buzdítja nőtársait, hogy ne szégyelljék levenni a trikójukat akár jógaórán: ezt demonstrálja a fa-pózban készült képével is.

emily_nolan

 

4. Lockey Maisonneuve @lockeymaisonneuve

Lockey nemcsak gyerekkori szexuális bántalmazás áldozata, de mellrák-túlélő is. Bátorsága és kitartása példaértékű, egész élete egy hosszú tanulási folyamat, melynek legnagyobb feladata az elengedés képességének elsajátítása volt. Miután 2006-ban mellrákkal diagnosztizáltak , Lockey kemoterápiára járt, majd mindkét mellét  eltávolították, és implantátumokat kapott. A jógában látta meg az utat a gyógyulás felé, és felismerte, hogy a gyakorlás más lábadozó daganatos betegek számára is eszköz lehet az egészség visszanyerése felé vezető úton.

A newarki jógaoktató segít más, rákból kigyógyulónak a rehabilitációban, visszaszerezni az irányítást saját testük felett a kimerítő kemoterápia után.

Lockey hisz abban, hogy nem számít, mit tartogat a sors számunkra, hiszen ez visz közel minket ahhoz, akik valójában vagyunk. 

mbg2

 

5. Cami Cote @yogacami

A pozitív testkép egyik igazi úttörője már 2013-ban együtt dolgozott Sturmannel, az “I am a Yogi “projekten. A Missoulaban, Montana államban levő River City Yoga alapítója elismeri, hogy az önelfogadáshoz vezető út ugyan nem könnyű, de mindez nemcsak megváltoztatta az életét, de meg is töltötte valamivel, ami addig hiányzott: szeretettel. 

“A legnagyobb lecke, amit a jógagyakorlásom által megtanultam, hogy nem szabad hagynom, hogy mások határozzák meg a gyakorlásomat vagy azt, mit kell vagy nem kell csinálnom”, írja honlapján.

A képen Cami egy szép hátrahajlításban megnyitja a szívét, hogy befogadhassa a végtelen számú lehetőséget.

Cami-Cropped-300x300

 

6. Tommy Valencia @tommy_valencia

Tommy nem kezdő jógás, de amikor 2012-ben megsérült egy ritka aorta-rendellenesség miatt, nem hagyta, hogy ez befolyásolja a gyakorlását. Miután több műtéten is átesett (részleges vese- és a tüdő eltávolítás és alsó végtagi ischaemia, amelynek eredményeként a bal lábát amputálták), az optimizmusa megmaradt. Tommy útja hosszú a gyógyulás felé, de ő továbbra is a szenvedélyesen gyakorolja a jógát- a közelmúltban végzett el egy 200 órás jógaoktató képzést.

“Én nem azért  éltem túl mindezt, hogy ugyanaz legyek, aki voltam, vagy ugyanazt csináljam, amit korábban,” mondta büszkén.”A jóga harmóniát hozott az életembe, és megtanított nemcsak elengedni, de repülni is.”

A képen Tommy  fejenállásban “repül” a Santa Monica-hegységben  barátjával, Robert Sturmannel, az első túráján a lába elvesztése óta.

tomy

 

7. Dan Nevins @dannevins

Dan Irakot megjárt veterán, ma már nyugdíjas törzsőrmester, aki egy teherautó felrobbantásakor vesztette el mindkét lábát. 

Részt vesz a Wounded Warriors projektben, és a gyógyulásának szerves részét képezte a jógagyakorlás. A baptista jógatanár hisz abban, hogy az ő vesztesége lehet tanítványai számára a legnagyobb lecke: 

“Ne azért változtasd meg a világot, hogy  megváltozzon az életed,” mondta. “Hanem azért változtass az életeden, hogy megváltoztathasd a világot.”

dan

 

8. Dana Falsetti  @nolatrees

Dana élete nagyrészt azzal telt, hogy fogyókúrázott: de amit leadott, az hamar vissza is szaladt rá. Nem tudta elfogadni magát, így hamar depresszióssá vált és a mértéktelen evésben talált csak vigaszt. Főiskolásként azonban már elkezdett az egészséges életmód felé fordulni, és nem sokkal később rátalált a jógára is, először csak mint edzésformára. 3 hónapon keresztül minden nap gyakorolt, és egyszer csak azon kapta magát, hogy már nem is kell kényszeríteni magát, hogy jógázni járjon. 

Weboldalán azt írja, hogy a jógával többet ért el a fizikai testével, mint amiről valaha álmodni mert. A legfontosabbnak azonban a személyiségében végbement változásokat tartja: teljesen más embernek érzi magát.  A már említett Jessamyn-nal együtt workshopokat tartanak szerte az USA-ban.

dana

Bár manapság az egyik legsikeresebb jógaoktatónak tartják, Kathryn is jól tudja, mit jelent szégyenkezni a teste miatt. Noha erős és egészséges, és normál méretű- és típusú testfelépítéssel rendelkezik, ez nem jelenti azt, hogy sohasem fogalmazódott meg az ő fejében is olyan durva önkritika, ami újra és újra lejátszódik számtalan hasonló nőben.

“Minden heg,  ránc, vagy  tökéletlenség – ez csak hús-köpeny, barátaim. Ez a testünk.” – vallja.

kathryn

 

A  #selflovingyogis hashtag használatával arra ösztönzi a nőket, hogy megtanulják szeretni magukat minden formában és méretben, és hogy értékeljék és elfogadják a testüket úgy, ahogy van.

A Bay Areabeli jógi úgy véli, hogy elegendő elszántsággal és türelemmel felvértezve bármi lehetséges. A fotón a galambpózt mutatja be, erőlködés nélkül, könnyedén.

biggal

A justsmileandnod felhasználónévvel meglehetősen erős brandet épített anélkül, hogy igazi nevét felfedte volna. A jóga és a fotózás szerelmese képein keresztül meséli el a jógában való fejlődésének történetét.

“Adventures In Fat Yoga” nevű blogjában  tanácsokat ad hasonló problémákkal küzdő nőknek, elsősorban az önelfogadás és az elengedés kérdéseiben.

“Nincsenek rossz ételek”, írta válaszul egy olvasói levélre, aki az olajról és zsírról kérdezte. “Ha érzelmeket társítasz az ételekhez -máris a táplálkozási zavarnál tartasz.”

justsmile

 

12. Brigitte Kouba –  Gigi Yogini @gigiyogini

Részt vesz abban a kampányban, melynek célja, hogy a tömegmédia által közvetített üzenetet, hogy hogyan is kelle egy jógás testnek kinézni, kicsit újradefiniálják, és teret adni a sokszínűségnek. Az üzenetet, amit terjeszt, nem is fordítanám le:

“Every body is a yoga body.” 

gigi

 

Én azt gondolom, hogy lehetünk olyan életszakaszban, amikor a súlyunk/kinézetünk nem éppen mondható a mai normák szerint ideálisnak, akár egészségügyi, akár más drámákból fakadóan. A fenti példák számomra igazolják, hogy önmagunk és félelemeink legyőzése, és az önelfogadás a legnagyobb  feladat: de ha hittel, lelkesedéssel állunk minden nap a matracra (vagy húzzuk fel az edzőcipőt, úszódresszt, tornaruhát stb.), az idő majd minket igazol. A jógázást, vagy a habitusunknak megfelelő mozgást elkezdeni sosem késő, függetlenül attól, hogy jól áll-e a fenekünkön a cicanadrág 🙂 Szeresd magad, szeresd a tested!

bodypos1

  És aki szitáz nekem egy ilyen pólót, meghívom egy  jógabérletre!

forrás: mindbodygreen.com

 

Olvasnál még? 

 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/jogaegyszeruen

Képek innen és innen 

 

Facebook Comments Box