Instant jóga vagy küldetés?

Instant jóga vagy küldetés?

Instant jóga vagy küldetés?

Manapság már nem ritka, hogy a népszerű jógaoktatók is kihasználják a közösségi médiafelületek kínálta marketinglehetőségeket, és egyszerre több fronton is jelen vannak, nemcsak a facebookon, instagramon, twitteren, hanem saját youtube csatornát is fenntartanak, folyamatosan tartalmakat osztanak meg, ezzel is a köztudatban tartva magukat, egyre több követőt szerezve. Nem ismeretlen már az “utazó” jógi-jógini fogalma, aki abból él, hogy járja a világot, workshopokat, előadásokat, közösségi eseményeket szervez-tart, netán még szponzorai is vannak. A hagyományos jógatradíciót követők szemében sokszor szálka lehet ez a jelenség, én mégis azt gondolom, hogy az üzenet a fontos: a jóga mindenkié, és mindegy, milyen csatornán közvetítik, ha azáltal sokakhoz eljuthat, és gyakorlásra tudja ösztönözni az embereket. A digitális világ jóga-amazonjai közül 5 kedvencemet mutatom be itt (szubjektív válogatás következik!):

5. Kino MacGregor
Nagyon szeretem nézegetni a képeit, mert mindig inspirálóan hat. Sokszor anatómiailag szinte lehetetlen pózokba csomagolja magát, ami sokakban inkább a “na én erre soha nem leszek képes” érzést erősítheti, én mégis motiválónak érzem a vizuális munkásságát.
Így talán nem véletlen, hogy megosztó személyiségnek tartják: címkézték már nagyon szőkének, nagyon amerikainak, fotóin és videóin szinte mindig tökéletes sminkben, és parányi sortban-topban tűnik fel, de a legmélyebb alázattal gyakorolja az astanga jógát már több, mint 15 éve (az astanga a hatha jóga egyik összetettebb, dinamikusabb formája, amely kötött gyakorlatsorokból, 6 sorozatból áll). Instagramját 650 ezren követik, youtube csatornája több, mint 60 millió megtekintéssel büszkélkedhet. Miamiban él, de rendszeresen ellátogat Európába, Ázsiába, hogy az astangát népszerűsítse. Utazik, tanít, online és hagyományos magazinokban publikál, lelkes környezetvédő, az “etikus divat” követője,  tudatos fogyasztó, és megingathatatlanul hisz abban, hogy ha mindenki gyakorolná a jógát, a Föld békésebb hely lenne. És közben posztol, tweetel, megoszt…
KINO1
4. Tara Stiles
Igazi celeb-jógini, szerintem neki vannak a legjobb “expressz” jógás videói, 10 perces reggeli átmozgató, -detox, -stresszoldó és még sorolhatnám, ő is nagyon népszerű a a youtube-on, nemcsak a mozgásanyag látványa, hanem ahogyan instruál, a hangja is magával ragadó. A  New Yorkban élő, magát yoga-rebelnek (lázadónak) aposztrofáló exmodell-üzletasszony honlapján táplálkozási, életmód tippeket is megoszt. Vezeti Strala néven alapított saját stúdióját, amely lassan már nemcsak a hely, hanem egy egész mozgásprogram elnevezése. Emellett Deepak Chopra személyi jógaoktatója (talán ettől vált igazán híressé). Együtt dolgozik a Rebook-kal a márka nagyköveteként, az ő reklámjaikban is rendszeresen feltűnik.  A társadalmi felelősségvállalásban is élen jár: támogatja a The Alliance for a Healthier Generation nevű szervezet azon kezdeményezését, amely a gyermekkori elhízás elleni küzd, strala mozgásórákat biztosítva a több mint 20 000 résztvevő iskolában.
ss14_reebok_yoga_tara_stiles_2
3.Sara Beth
Egyelőre még kevésbé ismert a szintén egykori modell, aki Coloradoban építgeti jógás karrierjét. Érdemes megnézni az ő youtube csatornáját is, nagyon letisztult, egyszerű videói vannak, én innen a legjobban a power-yoga 30 perceseit szeretem, vagy a yoga for a beach body-t. A többiekhez hasonlóan ő is kihasználja a közösségi média felületei nyújtotta lehetőségeket – szép lassan gyarapszik is követőinek tábora.
sarahbeth
2. Rachel Brathen (yoga_girl)
Először az instagramon találtam rá, és miután ott nagyon aktív, mindennap látom a gyönyörű képeit. A svéd származású lány a napfényes Arubán él, így a díszlet adott, de nemcsak ezért kedvelem a fotóit-videóit: rendkívül inspiráló üzeneteket ír a posztjai alá, bepillantást engedve szinte a mindennapjaiba. Igazi bohém utazó, világszerte tart workshopokat, előad fesztiválokon is, legutóbb az általa írt könyvvel turnézott. Főként vinyasa flow-t, SUP jógát oktat, kézenállásban, kartámaszos pózokban szerintem ő a világbajnok. Lelkes állatvédő, instagramját (amit több, mint 1 millióan követnek) például arra is használja, hogy kóbor kutyáknak gazdit találjon. 
rachel_brathen
1. Erin Motz (Bad Yogi)
Nálam ő az első a toplistán. Szinte végig tudtam követni az általa kitalált és felépített Bad Yogi mozgalom kiépülését. Valószínűleg már ez is egy profitábilis vállalkozás, amely megélhetést biztosít kitalálójának, mindazonáltal utat mutatva a bátortalanabbaknak, kezdő jógázóknak is.  Igazi “szomszéd-lány” típus, aki időnként szembe megy a tradíció egyes alapelveivel: húsevő, imádja a finom borokat, de ettől lehet még nagyon is hiteles oktató. Az általa kreált 30 day yoga challange-ét (30 napos jóga kihívás) találtam meg először az interneten, és rögtön világos volt: ez a a lány tud valamit: nemcsak profi oktató, ügyes marketinges (bár a posztjai alapján erősen támogatja ebben a vőlegénye), de elkötelezett is a jóga minden pozitív üzenetének terjesztése mellett. Honlapját ide, facebook oldalát ide, instagramját ide kattintva találod.
erinmotz
Szerintetek kis hazánkban vannak ilyen úttörők? Szívesen csinálnék egy hazai összeállítást is, kiket látnátok benne szívesen?

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/jogaegyszeruen

Facebook Comments Box