Fiúkat a matracra!

Fiúkat a matracra!

Fiúkat a matracra!

Akarom mondani: a jógamatracra! Nemrégiben odajött hozzám egy lány az egyik gerincjóga-óra  után, és megkérdezte, én beengedném-e az órámra a barátját is. Először nem értettem a kérdést: hát persze, miért ne jöhetne? Mert a jógán többnyire lányok vannak…-jött a válasz. Bizony, a jóga “elnőiesedése” már a nyugati kultúra hozadéka, hiszen a jógagyakorlás Indiában sokáig a férfiak kiváltsága volt.

 

Én a magam részéről nagyon boldog lennék, ha a teremtés koronái is nyitnának a jóga felé, és gyakrabban kísérnék el szívük választottját jógázni. De ha először inkább otthon készülnének fel a csoportos gyakorlásra, akkor szeretnék ebben is segíteni, és a lentiekben ajánlok négy alapászanát, amit kezdő jógás fiúk is bátran kipróbálhatnak:

1. Csecsemőpóz (Balászana)

Nyújtja a gerincet, enyhíti a derékfájást, nyújtja a combokat is. Ha a fejet alátámasztjuk, a nyaki fájdalmakat is segít enyhíteni. Ha lefekvés előtt végzed, segít ellazulni, relaxálni, felkészíteni a testet-elmét a pihenésre. 

Hogyan vedd fel a pózt: helyezkedj el térdelésben, nyisd meg a térdeket úgy, hogy a sarkak összeérjenek. Hajolj előre, engedd a homlokod a talajra. Sétálj előre a széttárt kézujjakkal, vagy simítsd a karokat  a talajra a törzs mellett felfelé néző tenyérrel. Maradj benne kb. 15 hosszú kilégzésig, az orrodon szívd be és ott is fújd ki a levegőt.

Térdproblémásoknak rossz hír: mivel a térdet is nyújtja, ez nem a te ászanád lesz.

Childs-Pose

 

2. Lovas póz (Asva Szancsalanászana)

Szinte minden rendszerben másként nevezik, de az egyszerűség kedvéért maradhatunk a kitörésnél is 🙂 . Futók haszonnal gyakorolhatják, segít a láb rugalmasságának megőrzésében, mindemellett annak erejét is fejleszti, és még a lábujjakat is nyújtja, az egyensúly megtartásával a core izmokat is aktiválja. 

Hogyan vedd fel a pózt: helyezkedj el sprintelő pozícióban, a kézujjakkal támaszkodj meg a talajon. Az alátámasztás kulcsfontosságú, tehát a térded ne dőljön be- vagy kifelé, a 2. lábujj felé nézzen! A térd ne kerüljön előrébb a boka vonalánál – lehet, hogy egy picit hátrább kell így lépkedned, vagy oldal egész a kézujjak hegyein kell támaszkodnod. Ha a talajtól még így is messze vagy az ujjakkal, tegyél a kezek alá pár könyvet, vagy ha van jógatéglád, azon támaszkodj. Told erősen hátra a sarkad, nézz előre, nyújtsd a gerincet! Végig szippantsd a köldököd befelé, a gerinced felé, és lélegezz minél mélyebben. Maradj benne 5-20 hosszú légzésig.

High_Lunge

3. Harcos 1 (Virabhadrászana 1)

Hasonló az előzőhöz, de finomabban hangolja be az erőt és az egyensúlyt az egész testben, főleg a core-izmok és a láb izmainak tekintetében.

Hogyan vedd fel a pózt: A kitörésből indítsd, vidd a karokat egyenesen a fej fölé, simítsd össze a tenyereket. Figyelj arra, hogy ne homorítsd, nyújtózz végig felfelé a fejtetővel, farokcsonttal pedig lefelé, a hasad tartsd tónusban. Maradj benne 5-20 hosszú légzésig.

Crescent_Pose1

4. Füzértartás – vagy “mély guggolás” (Malászana)

Indiában teát iszogatnak, beszélgetnek ebben a pózban. A Föld lakosságának maradék háromnegyede pedig inkább a mosdóban használja ezt a tartást – a nyugati világban már kevesen tudnak megcsinálni egy rendes guggolást. Pedig egyik legnagyobb előnye, hogy nyújtja a lábat, térdet, emellett pedig a székrekedést is enyhíti. 

Hogyan vedd fel a pózt: vállszélességű terpeszben helyezkedj el. Hajlítsd addig a térdedet, amíg a feneked le nem ér a padlóra. Próbáld lenntartani a sarkakat, ha nem megy, akkor tegyél alá törölközőt, vagy csavard össze a matracod, ezzel támaszd meg. Próbálj egyenesen, magasan ülni ebben a guggolásban, zárd a tenyereket a mellkasod előtt, a könyökökkel nyomd a combokat.

Squat

Ha csak napi 10 percet szánsz a fentiek gyakorlására, és végig figyelsz a légzésedre is, meg fogsz lepődni, hogy milyen hamar tapasztalod majd azokat a kis, pozitív változásokat a testeden, amelyek később a nagyobb átalakulást  is támogatják. Hajrá srácok!

forrás: doyouyoga.com
képek: doyouyoga.com, pinterest.com

 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

facebook.com/yogapopblog

a7b52e2581ff72f16547d322a6f82e6b

Facebook Comments Box