Jógázz a szép sörényért!

Jógázz a szép sörényért!

Jógázz a szép sörényért!

Egy nőnek nincs szebb gönce a hajánál – halljuk gyakran. De amikor a copfod vékonyodni kezd, érdemes kicsit több figyelmet szentelni a hajad állapotának. Magam is tapasztaltam már azt a szívszorító látványt, amikor fésülködéskor szinte maroknyi hajszál maradt a hajkefe sörtéi között.

A minap azonban olyan cikkre bukkantam a stylecraze.com oldalán, ami megerősített abban, ami már régóta foglalkoztatott: ez bizony ismét egy olyan eset, amikor jól jöhet a jóga. Bizonyos jógaászanák elsajátítása és rendszeres gyakorlása hosszú távon megoldást jelenthet a hajhullás kezelésében, melynek gyakori okai lehetnek:
– a túl sok stressz
– öregedés
– egészségtelen étkezési szokások
– hosszan tartó gyógyszeres kezelés
– hormonális problémák
– túl sok hajápoló szer használata
– a haj túlzott “hőkezelése” (hajformázók, hajsütő-vasaló)
– genetika

Jó tudni, hogy az örökletes hajhullás is kezelhető. Ha képes vagy változtatni az egészségtelen életmód által kialakult rossz szokásaidon, rendszeresen meditálsz, sokkal könnyebben megy majd a hajhullás elleni küzdelem is.

A cikk felsorol néhány ászanát is, melyeket érdemes beépíteni a gyakorlásba:

1. Balayam jóga (körmök összedörzsölése)
Állva vagy ülve is végezheted: hajlítsd be mindkét kéz ujjait a tenyered felé, úgy hogy a körmök érintkezzenek egymással, és kezdd el összedörzsölni őket, ügyelve arra, hogy a hüvelykujjakat kihagyod. Végezd a körmök összedörzsölését folyamatosan kb. 5-7 percig.
A hajhullás mellett a Balayam jóga a haj korpásodására és a korán őszülő hajra is megoldást jelenthet. Ezzel a tevékenységgel a körmök a haj növekedéséhez szükséges energiát pumpálnak a hajhagymákba.

2. Uttanászana (előrehajlás állásban)
Állj egyenesen, zárd a lábakat, térdek, sarkak, lábujjak tövei érjenek össze. Vegyél egy mély levegőt, emeld a karokat és hajolj előre addig, amíg a kézujjakkal el nem éred a talajt. Ha tudod, a sarkak mögött is érintheted a talajt. Tartsd a pózt néhány normál légzésig. Ha kijönnél belőle, lélegezz egy mélyet és egyenesedj fel, végig tartva a hasad. Ha még kezdő vagy és nem érnek le az ujjaid a talajra, akkor kapaszkodj bele a jobb kezeddel a bal, a bal kezeddel pedig a jobb könyöködbe.
Ez az ászana segítheti a haj növekedését, mert:
-amikor a fej lefelé lóg, így a szív könnyebben elősegíti  a vér megfelelő áramlását a fejbőrben
-az uttanászana olyan póz, amely hatékonyan kezeli a szorongást és a feszültséget, ami a hajhullás egyik elsődleges kiváltó oka.

3. Sasankaászana (nyúlpóz)
helyezkedj el ülésben úgy, hogy a térded a földön van, csípők pedig a sarkak felett (csecsemőpózban)
Csúsztasd hátra a kezeket és fogd meg a sarkakt. Tedd a fejtetőd a talajra, lélegezz be lassan és emled a csípőd. Tartsd a pózt kb. 5 légzésig. Kilégzésre lassan gördülj vissza a csecsemőpózba. Lazíts, majd ismételd meg.
Ez a póz szintén jótékony hatású, mert a fejtető a földön van, és így a vér a fej felé áramlik.

4. Ustrászana (teve póz)
Térdelj a talajra, csípőszélességben a lábszárak, lábfejeket simítsd a talajra, vagy kezdőbb verzióban támaszkodj a lábujjadon. Tartsd a kezeket a csípődön, hüvelykujjad hátrafelé nézzen. Kezdj el hátrafelé hajolni, kezekkel fogd meg a sarkakat vagy a talpadat érintsd, és ahogy hajlítod a gerinced, a tekinteted is vezesd felé, nézz a plafon irányába. Tartsd néhány másodpercig a pózt és lélegezz nyugodtan. Kilégzésre gyere ki a pózból, utána lazíts csecsemőpózban.
Kezdők elsőre ne hajoljanak túlságosan hátra, hogy elkerüljék a sérülésveszélyt. Ehhez az ászanához szükség van némi hajlékonyságra, ügyelj a határaidra!

5. Adho Mukha Svanaszana (A jó öreg lefelé néző kutya)
erről már túl sokat is írtam, kivitelezéséről itt olvashatsz.

6. Uttanpadászana (kétlábas emelés-sajnos nem tudok jobb szót rá)
Feküdj a szőnyegedre, nyújtsd ki magad mellett a karokat, tenyereket szorítsd a talajra. Húzd fel a lábakat a mellkashoz, onnan nyújtsd őket úgy, hogy  45-60 fokos szöget zárjanak be a talajjal. Tartsd meg a lábakat legalább 1 percig a levegőben. Ez az ászana is keringést támogatja, és a fejbőr vérellátottságát fokozza.

A hajhullás kezelésében segíthet még a szarvangászana (gyertya) és a sírsászana (fejenállás), de a kezdő gyakorlóknak ezek még nehézségeket okozhatnak. Ám ahogy egyre rugalmasabbá válik a test, ezek a nehézségek fokozatosan tűnnek majd el. A hosszú, dús haj érdekében a gyakorlást leginkább a reggeli órákban ajánlott végezni, még a reggeli előtt, üres gyomorral.

Előre az egészséges hajzuhatagért!

képek innen, innen és innen

Olvasnál még?

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box