Legyen minden nap egy lefelé néző kutyád!

Legyen minden nap egy lefelé néző kutyád!

Legyen minden nap egy lefelé néző kutyád!

A dinamikus jógaórán is nagyon sokat használjuk a lefelé nőző kutyát (downward facing dog vagy adho mukha svanasana), és egyébként is ikonikus ászanának számít, de viszonylag keveset beszélünk az előnyeiről, pedig sokkal több, mint egy sima átvezető póz. Álljon itt 5 ok, amiért érdemes mindennap gondosan, odafigyelve gyakorolni:

1. Megnyitja, lenyújtja a túlfeszült hátsó izomláncot a lábon
Gyaloglás, futás, állás – ezek a napi tevékenységek feszültséget keletkeztethetnek a lábak hátsó részén. Ez az oka annak, hogy oly sokan mászkálunk túlfeszített, nagyon kötött térdhajlítókkal, vádlikkal. A lefelé néző kutyában jól át lehet nyújtani ezt a területet. Valamint a gerincet is könnyű megtartani e nyújtott, jótékony helyzetben.

2.  Nyújtja a gerincet
Kevés ászana nyújtja meg olyan hatékonyan a gerincet, mint a lefelé nőző kutya. A gravitáció itt a barátod: a gerincedre most nem lefelé ható nyomóerő fog nehezedni, ez most megfordul, és természetes módon, könnyen “helyreigazítja” a csigolyákat. Mindemellett kíméletes félig fordított testhelyzet, biztonságosan gyakorolható, anélkül, hogy a nyakat vagy a vállat túlterhelnénk.

3. Tudatosítja a légzést
Mivel ez nem egy túl bonyolult póz, könnyű belehelyezkedve koncentrálni a légzésre. Ha bármikor is tudsz akár csak rövid ideig egy kis plusz energiát fordítani a légzésedre, az máris hasznosan töltött idő!

4. Erősíti és nyitja a mellkast
Az ülő életmódnak köszönhetően sokunkra jellemző a “behúzott” mellkas, mely feszes ugyan, de nem szükségszerűen erős. A póz szépen megnyitja, nyújtja a mellkas izmait, és egyben erősíti is, segít felkészülni a komplikáltabb ászanákra, úgy is mint kartámaszos pózok és fordított testhelyzetek.

5. Erősíti a karokat
És kinek lenne szüksége még egy kis erőre a karjában?! Ha rendesen tolod ki magad tenyérből a szőnyegtől, és a bicepszed forgatod ki a füled vonalától, az a karod minden izmára hatást gyakorol, jól meg fogod dolgoztatni őket.

Kifelejtettem valamit?

forrás: doyouyoga.com

 

Facebook Comments Box