A csavarások jótékony hatásai

A csavarások jótékony hatásai

A csavarások jótékony hatásai

Nagyon szeretem a gerinccsavarásokat, számtalan szempontból támogathatják szervezetünk optimális működését.

 
Ezekben a testhelyzetekben a vállöv és a csípő ellenkező irányba fordul, de fontos, hogy a vállak maradjanak lazák és egy szintben. Nagyon sokféle csavarás létezik, a törzs alsó, középső és felső részét célzóknak is számos változata van. Ami a legfontosabb azonban ezeknél a testtartásoknál: csak nyújtott gerincet csavarunk! Mielőtt belemennénk a pózba, egyenesítsük a gerincet, fejtetővel felfelé  (finoman visszahúzva az állat), farokcsonttal pedig lefelé nyújtózzunk. Ha a helyes kivitelezésre odafigyelünk és megfelelő ideig benne maradunk (5-5 hosszú, mély légzés elég), olyan mentális-fizikális folyamatok indulnak meg, amelyeknek jótékony hatásai a következők:
 

1. Emésztés

A csavarás hatására az emésztőszervek összenyomódnak, a vér keringése ekkor ugyan megáll  az emésztőrendszerben,  de amikor újra normál helyzetbe kerülnek, friss vér áramlik a szervekhez, ami egyben friss oxigént és friss tápanyagokat is jelent. 

2. Méregtelenítés

A csavaráskor tehát megáll a vér keringése az emésztőrendszerben, majd friss vér áramlik be, ami segíthet megtisztítani a sejtekben felhalmozódott “hulladéktól” a szerveket, mert a hirtelen megnövekedett “vérforgalom” erőteljesebb sejtes méregtelenítést idézhet elő.

3. A gerinc rugalmasságának megőrzése

A gerinc mellett húzódó izmok és egyéb szövetek idővel merevvé válhatnak. Mindez csökkent mozgástartományhoz, fájdalomhoz és diszkomfort érzethez vezethet, amely negatívan befolyásolja az életminőséget. A csavarások rendszeres gyakorlásával megőrizhetjük a gerinc izmainak mobilitását.

4. Hátfájás csökkentése

A legtöbben napi rendszerességgel görnyedve ülünk a számítógép, a volán mögött, vagy ha állunk, a vállaink előre  lógnak. Mindezek a rossz beidegződések hátfájáshoz vezethetnek. A gerinccsavarás nyújtja, erősíti a hát izmait, és megkönnyebbülést hozhat a a mindennapi élet okozta hátfájásra.

5. Stresszoldás

A stressz és a szorongás kezelésében is hatékony eszköz a gerinccsavarás. Ezek a pózok segítenek a váll és a mellkas nyitásában, amely a nyugtalanság érzésének csökkenését támogatja. A testben felgyűlt feszültség távozhat a csavarás hatására, és ez pozitívan befolyásolja a mentális állapotot is. És ha még lassú, ritmikus légzéssel össze is kapcsoljuk, megduplázhatjuk a jótékony hatásokat.

 
kiemelt kép:  Dane Wetton  – Unsplash

Forrás: doyou

 
 
 
Amennyiben gerinces jellegű betegséged, panaszaid vannak, mielőtt bármilyen új mozgásforma gyakorlásába kezdesz, feltétlenül konzultálj a kezelőorvosoddal!

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box